fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Søg støtte til EU-arrangement

Sæt fokus på EU og det europæiske fællesskab

Europa-Nævnet, som er en del af Kulturministeriet og har fokus på at skabe debat og oplysning om EU i Danmark, har bevilliget penge til Dansk Friskoleforening så friskolerne kan gennemføre aktiviteter med fokus på EU og det europæiske fællesskab.

Friskolerne kan søge om tilskud (max 5.000 kr.) til et EU-arrangementer på skolen - fx oplæg, debatter, rollespil, workshops osv. Du finder på siden en række forslag til hvad det kunne være.

For yderligere information skriv eller ring til Jakob Ringgaard, jakob(at)friskolerne.dk

 


2. ROLLESPIL OM EU - OPLYSNINGSFORBUNDET DEMOKRATI I EUROPA
Faglig og intuitiv læring om EU's institutioner og udfordringer. DEO har udviklet fire rollespil, hvor eleverne får lov til at agere politikere for en dag. Spillet om EU’s fremtid, Spillet om EU-Parlamentet, Bordering Brexit samt Kampen om klimaet. EU står overfor mange svære udfordringer, og dine elever kan nu prøve at være en del af løsningen. Varigheden er 5 lektioner á 45 min og fungerer bedst med 55 til 110 deltagere. Læs mere om DEO’s rollespil her.
Pris: 5.000 kr inkl. transport. (udgiften dækkes af FRISKOLERNE - kræver dog at man har fået bevilliget pengene først - kontakt jcj@friskolerne.dk)
Kontakt: kasper@deo.dk for at aftale tidspunkt for aktivitetens gennemførelse.


4. EUROPAS GENFORENING: EN RAPPORT FRA DRØMMELAND
v/Anne Haubek, journalist og foredragsholder
Da EU optog de tidligere kommunistiske lande fra Central- og Østeuropa forandrede det EU på en måde, ingen havde forestillet sig. Dengang var der bevægende skåltaler om Europas genforening og historiens vingesus, men nu godt 15 år senere, står det klart, at der stadig findes et Vest og et Øst i Europa.  Mange af de ’nye’ medlemslande har store problemer med korruption, politisk indblanding i retsvæsen, og undertrykkelse af uafhængige medier er en del af hverdagen. Samtidig lever millioner i regionen stadig i udsigtsløs fattigdom. Mange savner endda i dag den kommunistiske tid.
Journalist og foredragsholder Anne Haubek har de seneste år rejst Central- og Østeuropa tyndt med bus og tog og talt med Østeuropæerne om deres hverdag, hvordan de ser EU og hvilke forhåbninger de har for fremtiden. Og det er tydeligt, at der i dag stadig er langt mellem østeuropæerne og vesteuropæerne i Europa.
Anne Haubek har i næsten 25 år været journalist i DR, hvor hun bl.a. i en årrække var redaktør og vært på P1s Europamagasin ’Europa lige nu’ og vært på Orientering i P1. Hun arbejder nu som freelancejournalist, ordstyrer og foredragsholder.
Foredraget kan tilpasses specifikke temaer eller undervisningsforløb.
Pris: 5.000 kr inkl. transport. (udgiften dækkes af FRISKOLERNE - kræver dog at man har fået bevilliget pengene først - kontakt jcj@friskolerne.dk)
Kontakt: www.annehaubek.dk for at aftale tidspunkt for aktivitetens gennemførelse.


5. GRÆNSELØSE MÅL 
Europa og verdensmål for bæredygtighed – en workshop på skolen for både elever og forældre.
Hele Europa arbejder sammen om at løse verdens store udfordringer i forhold til klima, fødevarer, migration, plastik og meget mere. Vi er alle med til at bidrage til løsningerne. MUNDU holder oplæg på skolen med quizzer, fortællinger, debat og korte film om verdens tilstand og det europæiske samarbejde for at nå målene inden 2030.
Indhold: 
hvad handler verdensmålene om
hvad gør EU
hvad kan du og din familie selv gøre derhjemme
Pris: 5.000 kr inkl. transport. (udgiften dækkes af FRISKOLERNE - kræver dog at man har fået bevilliget pengene først - kontakt jcj@friskolerne.dk)
Kontakt: mundu@mundu.dk for at aftale tidspunkt for aktivitetens gennemførelse
Forslag til arrangementer:

1. I HVOR HØJ GRAD HAR EU LØSNINGEN PÅ DET GLOBALE KLIMA PROBLEM
v/Jesper Theilgaard, Klimaformidling.dk
EU er verdens næststørste økonomi og tredje største udleder af drivhusgasser. Det understreger det ansvar EU har som union for at medvirke til at løse klimaudfordringen.
FN’s klimapanel IPCC udgiver i øjeblikket deres sjette store rapport om klimaets tilstand, hvor den første del udkom i august 20221. Disse rapporter anvendes i høj grad i det politiske system i EU, hvorfor anbefalingerne fra IPCC vejer meget tungt.
Spørgsmålet er så, om EU lever op til det ansvar. EU har en målsætning op en 55% reduktion frem mod 2030, men det tal skal ses i relation til året 1990. Så er det nok, eller skal EU øge målsætningen?
Samtidig er EU internt uenige om udfasningen af kul. Der er store kullande som Polen og Ungarn, men også Tyskland er afhængig af kul, så hvordan spiller den afhængighed ind i det geopolitiske energi spørgsmål?
Ovenover det hele ligger så hele klimaudviklingen, som også kommer til at påvirke EU. For vi skal både tilpasse os det nye klima og samtidig sørge for, at det ikke løber løbsk.
Jesper Theilgaard vil i dette foredrag komme omkring disse spørgsmål, som gerne skulle munde ud i en diskussion om, hvordan vi globalt bedst tager hånd om klimaproblemet.

 

3.FOREDRAG: LAD OS TALE OM EUROPA
Foredraget Lad os tale om Europa tager udgangspunkt i Elena og Peter Lauge Askløfs historier, film og billeder fra det Europa, de har mødt på deres mange rejser siden 2013.
I marts 2019 kom de hjem fra endnu en lang rejse, hvor de gik i dialog med unge i hele Europa om de største problemstillinger i Europa lige nu, nemlig klima, identitet, migration, arbejdsløshed og EU’s fremtid. I foredraget indfører de jer i Europas store udfordringer gennem historier og videoer om unge europæere, der enten er aktivistisk engagerede i disse problemstillinger eller personligt ramt af dem. I skal blandt andet til den spanske ørken, hvor en gruppe unge europæere lever off-grid i kampen for den bæredygtige omstilling. I skal forbi unge grækere, der med nye civile initiativer skaber et værdigt og samfundsengageret liv trods arbejdsløshed. Og når I kommer til Polen viser den polske ungdom os, at højrefløjen og venstrefløjen har forskellige visioner for Europa; til højre ønsker man et lukket Europa opdelt i stolte nationer og til venstre ønsker man et åbent Europa forenet i mangfoldighed. Derudover sætter de ansigt på udfordringer med nationalisme, migration og på hvad det vil sige at være ung i Europa i dag.
Pris: 5.000 kr inkl. transport. (udgiften dækkes af FRISKOLERNE - kræver dog at man har fået bevilliget pengene først - kontakt jcj@friskolerne.dk)
Kontakt: Kontakt@voreseuropa.dk for at aftale tidspunkt for aktivitetens gennemførelse.


6. MÅL FOR FORANDRING  
EU og verdensmål for bæredygtighed – et forløb om de 17 verdensmål med kreative aktiviteter, mobiler og et lokalt forandringsprojekt
EU arbejder sammen om at løse verdens store udfordringer i forhold til klima, fødevarer, migration, plastik og meget mere. Dette forløb viser vej for eleverne, så de får inspiration til at bidrage til FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.
Forløbet indeholder et online undervisningsmateriale, et orienteringsløb i skolens lokalområde med en konkurrence og inspiration til skolens eget forandringsprojekt. Projektet gør eleverne klogere på verdens situation, og hvordan EU, den danske regering og FN arbejder hen mod en mere bæredygtig verden i 2030.
MUNDU kommer på besøg en aftalt dato og introducerer eleverne samt afvikler orienteringsløbet i samarbejde med skolens lærere.
For elever i alle aldre
Pris: 5.000 kr inkl. transport. (udgiften dækkes af FRISKOLERNE - kræver dog at man har fået bevilliget pengene først - kontakt jcj@friskolerne.dk)
Kontakt: mundu@mundu.dk for at aftale tidspunkt for aktivitetens gennemførelse


Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12