fjern søgeboks
Frihed til forskellighed

Kreativitet, dannelse og bæredygtighed 3.0

KONFERENCEN ER AFLYST GRUNDET MANGLENDE TILSLUTNING

Konferencen KREATIVITET, DANNELSE OG BÆREDYGTIGHED 3.0 den 24. september 2020

Mød blandt andre:

Helle Solvang      Simon Lægsgaard       Kristine Fjord Tolborg   Søren Hermansen 

"Lad os smelte FN-bæredygtighedsemblemerne om
til spader og få plantet noget skov

Midt i pandemi og en global redningsaktion, der skal frelse os fra Corona-virus, er vi stadig igang med at løse klimaproblemerne! Eller er vi?

"Hvis ikke de kloge kan redde verden må vi jo spørge tosserne" sagde leder af Verdens Universitetet Aage Rosendal Nielsen engang.

Vi må vende os mod det nære, det lokale og sætte os sammen for at tage ansvar og handle på den enorme forandring klimaet står overfor og dermed få en rolle i arbejdet. Medejerskab, medansvar og medvirken er livskvalitet og mening med livet. Med en positiv tilgang til et uoverskueligt problem må vi kalde på det nære, det lokale og det menneskelige. Vi kan godt, men ved ikke helt hvordan. Opgaven ligger lige for!!"

Søren Hermansen, Energiakademiet 

 

Børn og unge skal have naturen lige i fjæset

Børn og unge er fremtidens beslutningstagere. Det er dem, der skal lede verden igennem kommende kriser, det er dem, der skal vælge fremtidens politikere – ja nogle af dem bliver endda fremtidens politikere, andre bliver fremtidens erhvervsfolk, der står med fingeren på knappen, og andre igen bliver de bønder, der beslutter, om det sidste markhjørne skal udnyttes.
Uanset hvad de bliver, har de alle gået i skole engang. Derfor har vores skoler en del af ansvaret for at give et gensidigt tilhørsforhold til naturen.

Vi skal sikre, at børn og unge får naturen lige i fjæset. De skal simpelthen ikke kunne gå igennem barn- og ungdom uden at opdage det, der ligger lige foran næsen på dem, og som de selv er en del af. For naturen findes overalt. Trods vores bestræbelser på at kultivere den, slår den alligevel igennem hver gang, vi kigger den anden vej. Præcis som vores egen natur gør det. Naturen begynder der, hvor vi slipper kontrollen, og det er netop dette kaoselement, der kan gøre mødet med naturen så kreativt og betyd-ningsskabende. Det kræver blot, at man lærer den at kende.
Det handler konferencen om i år. Vel mødt på Brandbjerg Højskole.
Simon Lægsgaard, forstander, Brandbjerg Højskole


Program

Moderator på dagen: Helle Solvang. 

9.00 Morgenbrød & ankomst

9.30 Velkomst ved Simon Lægsgaard og Det Kreative Skolenetværk

9.45 Moderator Helle Solvang.
Helle er tidligere vært på blandt andet P1-programmet ’Sproglaboratoriet’. Helle driver i dag produktionsselskabet Værtskabet, der laver film og podcasts og rådgiver om interaktive møder. Desuden stifter af Jordens Skole og i Vallekilde Højskoles bestyrelse.

9.40 Pitches 1-3:

 1. Om at arbejde på sit håb. Simon Lægsgaard, forstander på Brandbjerg Højskole.
 2. Klimaforandringer, klimahandling og politisk pres ved klimaaktivist Nanna Lindbæj Qvesel. 
 3. Efterskolernes Bæredygtighedsindsats. Hvordan bliver bæredygtighed en uomgængelig del af efterskolernes - og i det hele taget de frie skolers - selvforståelse og selvfortælling?
  Ulrik Goos Iversen, medlem af Efterskoleforeningens bestyrelse og forstander hos Baunehøj Efterskole. 

10.30-11.30 Workshops 1-5: ( Du deltager i ialt to workshops, som vælges ved tilmelding)

 • Workshop 1: Mødet med naturen

  I denne workshop viser Simon Lægsgaard, forstander på Brandbjerg Højskole, rundt og fortæller om mødet med naturen og hvordan de gør bæredygtigheden vedkommende på Brandbjerg Højskole.
  Læs mere om Brandbjerg her

 • Workshop 2: Samtalesalon om politisk og teknologisk bæredygtighed

  Ved Rane Baadsgaard Lange, viceforstander, Brandbjerg Højskole.
  Ranes hjertebarn er ’bæredygtig dannelse’. At fremelske et bæredygtigt samfund er på en gang en kreativ, etisk og eksistentiel udfordring for os mennesker: Hvordan kan jeg bringe mine evner i spil på en måde, som giver mig næring og livsglæde – samtidig med at jeg bidrager til at skabe en bedre verden for alle andre og alt andet levende på jorden?

 • Workshop 3: Kreativitet, refleksion, provokation, handling, bæredygtighed: Insekthotel af natur- og gen-brugsmaterialer

  Det zummer…Arbejd i stilhed. Tænk uden afbrydelser. Udfordr din miljøvenlighed - din vilje og lyst til nødvendige omstillinger. Din hverdag er fyldt med mange ord, der skal tales, diskuteres, måles og vejes. På denne workshop arbejder du overvejende i stilhed sammen med dig selv. Med dine værdier. Med dine overbevisninger og ændringer af vaner og uvaner. Til fordel for biodiversiteten og miljøet. Workshoppen afrundes med en mundtlig gruppeopsamling. Insekthotellet får du med hjem til eftertanke og til at hænge op i haven eller på altanen. Ved Bente Hovendahl, billedhugger, designer og kreativ iværksætter og indehaver af woodnwonder.

 • Workshop 4: Højskolernes bæredygtighedsnetværk

  Siden 2015 har Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD) arbejdet strategisk med bæredygtighed på højskolerne i Danmark, og i dag tæller netværket 28 højskoler. Få input fra processen og inspiration til dit eget arbejde med bæredygtighed på både praktisk og organisatorisk niveau.
  Ved Johannes Schønau, Bæredygtighedskonsulent i Højskolerne.

 • Workshop 5: Verdensmålene som skolestrategi

  Hvordan kan verdensmålene blive en integreret del af skolens undervisning, drift og virke?
  På workshoppen diskuterer vi verdensmålene i et dannelsesperspektiv, og du får inspiration til at arbejde helhedsorienteret med verdensmålene, så bæredygtighed bliver en ledetråd i måden at drive og være skole på. Der bliver også mulighed for i fællesskab med de andre deltagere at idéudvikle på konkrete bæredygtighedstiltag og -aktiviteter, der kan sættes i værk på din skole. Ved Kristine Fjord Tolborg, programleder for verdensmålscertificeringen 2030 SKOLER.


11.30-12.30 Frokost

12.30 Pitches 4-6:

 1. Vi har brug for en ny skole. Maj My Humaidan, blogger, influencer, iværksætter og unschoolertaler om behovet for en helt ny skole, hvor børnenes medfødte intuition og drive er toneangivende for den uddannelse de modtager - og skaber for sig selv. Maj My Humaidan er uddannet journalist, lever af at afholde kurser for voksne og ferielejre for familier, og har hjemmeundervist sine tre ældste børn siden 2016.                      
 2. Læring, der skaber forandring: Fortællinger om motiverende innovative læringsforløb. Dorthe Junge, skoleleder på Den Grønne Friskole i København har opbygget flere skoler i Københavnsområdet, alle med en undersøgende, innovativ og projektbaseret pædagogisk tilgang. Dorthe har en naturvidenskabelig baggrund, og har beskæftiget sig med innovation, bæredygtighed og læring i mange år. I 2019 udgav hun bogen ’Innovative læringsforløb: Læring, der skaber forandring’.
 3. Tid til at handle! I Coop vil vi være klimapositive! Coop udarbejdede i 2019 en ansvarlighedsstrategi med input fra en del af de 1,8 millioner medlemmer. Det blev til 12 mærkesager, der skal gøre Coop grønnere med blandt andet grønnere lastbiler, reduktion af mængden af emballage og plastikposer og flere økologiske varer på hylderne. Ved Flemming Jørgensen, Projektchef, Coop.

13.00-14.00 Workshops #1-5 – 2. runde (de samme fem workshops gentages)

14.00             Kaffepause

14.45             Søren Hermansen: Bæredygtighed, innovation og fælledskab:
Hvad kan et pionersamfund, og hvordan kan vi aktivere verdens slumrende aktivister? Der er behov for, at flere går aktivt ind i den lange og komplicerede samtale, der skal føre
til de handlinger, som sikrer liv og biodiversitet på jorden. Ambitiøst? Ja, men ikke desto mindre en ​nødvendighedsdagsorden, vi alle har en rolle i!​​​​​ Oplæg ved Søren Hermansen, Energiakademiet.

15.45             Paneldebat faciliteret af moderator Helle Solvang
Paneldeltagere: Søren Hermansen, Maj My Humaidan, Bente Hovendahl og Ulrik Goos Iversen.

16.30             Opsamling ved moderator Helle Solvang

16.45             Sang og tak for i år!

Konferencen er for lærere, ledere, pædagoger, bestyrelsesmedlemmer, studerende og andre med interesse i emnet.
Hent det fulde program herunder.

Pris: 950 kr. 
Reduceret pris for studerende: 450 kr. 
OBS: Morgenbrød fra kl. 9.00

Tilmelding via FRISKOLERNEs online medlemsportal senest den 1. september 2020.

Har du tidligere været på kursus hos FRISKOLERNE, så er du oprettet i vores system. 
Nye deltagere skal oprette en profil - send os en mail eller ring til os i Friskolernes Hus, hvis du er i tvivl. 


DET KREATIVE SKOLENETVÆRK blev dannet i 2011 og er et åbent netværk for alle typer af uddannelsesinstitutioner; fra grundskoler til videregående uddannelser. 
Netværksdannelsen sker især på denne årlige konference og på netværkets facebookgruppe.

Vær med i Det Kreative Skolenetværk på Facebook


Brandbjerg Højskole

'Slip drømme og talenter løs‎'

Brandbjerg er en tidligere herregård, bygget midt i den smukke Grejsdal nær Vejle Fjords blå vand. Med egen park, bølgede bakker og urørt naturskov er der store naturoplevelser lige udenfor vinduet.

På Brandbjerg Højskole 'gør' de bæredygtighed; både i fag og undervisning, og i selve driften af skole. Fx i det, de kalder Sharing Brandbjerg. Sharing Brandbjerg handler om bæredygtig omstilling, hvor de undersøger vejene fra en – i et bæredygtighedsperspektiv – ”almindelig” skole til et bæredygtigt minisamfund. Lige fra bygninger, køkken, udeområder, adfærd, undervisning osv.

Glæd dig til at opleve Brandbjergs køkken, der har sølvmærke i økologi og laver det lækreste, hjemmelavede og bæredygtige mad.

Brandbjerg ligger under 10 minutter fra motorvejen, og med bus direkte til og fra Vejle Banegård.

KONFERENCEN ER AFLYST GRUNDET MANGLENDE TILSLUTNING

 

KREATIVITET, DANNELSE & BÆREDYGTIGHED 3.0

24. september 2020 på Brandbjerg Højskole


Konferencen 'Kreativitet, dannelse og bæredygtighed' er den 8. i rækken, arrangeret af DET KREATIVE SKOLENETVÆRK.

Følg Det Kreative Skolenetværk på Facebook.

info
Kontakt
Mette Marie Møller, Friskolernes Hus
62613013
Mette Marie Møller
Skriv til mig
mette(at)friskolerne.dk

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!
Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12