fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Afholdelse af EU-dag med rollespil og Frirumsdebat - er det noget for jer?

Dansk Friskoleforening søger friskoler, som kunne tænke sig at afholde en EU-dag med rollespil og frirumsdebat i foråret. Der udbydes kun tre debatter, så meld jeres interesse hurtigst muligt. Læs mere her.
Af: Mie Lund Hansen, Friskolernes Hus
Kategori Pædagogik og skoleliv , Kurser og arrangementer , Administrative nyheder
05.01.21

 

Dansk Friskoleforening søger friskoler, der ønsker at afholde en EU-dag i foråret. EU-dagen består af et rollespil og en Frirumsdebat.

En EU-dag indeholder:

Et rollespil for 26-150 elever omhandlende EU i samarbejde med skolens lærere.

En Frirumsdebat om EU afholdt på skolen planlagt og udført af Friskoleforeningen.

Læs mere om rollespillet og frirumsdebatten i herunder.

 

NB! I bedes tilkendegive interesse hurtigst muligt, da der kun udbydes tre debatter. Skolens pris for afholdelse af Frirumsdebat og rollespil er 4.000 kr.

 

Frirumsdebatten

Dansk Friskoleforening planlægger alt i relation til debatten og udfører Frirumsdebatten på skolen. Skolen skal lægge lokaler til samt åbne dørene for gæster udefra, som kan deltage i debatten sammen med hele udskolingen. De to debattører i debatten bliver politikere og/eller debattører, der har forskellige syn på EU. Læs mere om en Frirumsdebat her.

 

Rollespillet

Med Ungdommens EU-Topmøde i skoleversion udfordrer vi klasseundervisningen og får eleverne til at slippe deres indre politiker løs. Eleverne skal diskutere EU-politik og finde kreative løsninger

på nutidens største politiske problemstillinger: Hvordan skal man løse klimakrisen? Skal der være mere eller mindre samarbejde om det? Hvor meget skal man investere, hvad skal man investere i, hvor skal pengene komme fra, og hvordan er det nu lige, at du får balanceret klimamålene med dit lands afhængighed af kulindustrien?

 

Ungdommens EU-topmøde er skræddersyet til en skoleversion, hvor eleverne vil få tildelt en rolle som politikere. Ministerrådet skal diskutere cases, finde løsninger, indgå kompromiser og danne alliancer. Løsningerne bliver til sidst samlet i et fælles charter. Eleverne får lov at mærke på egen krop, hvor svært det kan være at få 27 lande til at blive enige. Alle lande har forskellige interesser og regeringer - og man skal altid huske at bibeholde befolkningens opbakning derhjemme!

 

FIC (Forum for International Cooperation) kommer ud på skolen med en rollespilsspecialist for at gennemføre rollespillet på skolen sammen med en gruppe lærere, for at eleverne kan spille rollespillet i deres vante rammer. Rollespillet kan spilles med mellem 26-150 elever og vil vare 4-6 lektioner af 45 minutter. 

Som lærer skal man også være en del af rollespillet, nemlig som mødeledere. Som mødeledere vil man her varetage ministerroller for det land der har formandskabet for Det Europæiske Råd.

Som elev får man tildelt en politisk rolle som man skal spille under Topmødet – måske Bulgariens statsleder eller Polens miljøminister. I god tid før EU-dagen får hver elev tilsendt et dokument med sin rolle samt baggrundsmateriale. Eleverne skal således sætte sig ind i forholdene i det land, man skal repræsentere under topmødet.

Rollekortene danner udgangspunkt for debatten. Det der derfor vigtigt, at man sætter sig ind i både rollekort og case beskrivelser inden topmødet.

Som afslutning på Ungdommens EU-topmøde 2021 er det hensigten, at der med udgangspunkt i forhandlingerne i ministerrådene og Det Europæiske Råd skal søges enighed om et fælles charter,

der indeholder løsninger på problemstillingerne til topmødet. Det sker ved en afstemning, hvor statslederne afgiver stemmer på deres lands vegne.

TILMELDING og/eller opklarende spørgsmål: kontakt Jakob Clausager Jensen på MAIL eller på telefon 22361153

Frirumsdebatter og rollespil er støttet af Europa-Nævnet.

 

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent her.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12