fjern søgeboks

DEBAT: "Selvforglemmelse i fællesskabets sag"

Læs Sidsel Bukh, lærer på Kolding Friskole og næstformand i FRISKOLERNEs indspark i debatten om meningsfulde fællesskaber i Magasinet Friskolen.
Af: Mette Marie Møller, Friskolernes Hus
Kategori
Pædagogik & skoleliv , Magasinet Friskolen
17.11.23

MAGASINET FRISKOLEN: "Fællesskaber kan godt være et svar i en mistrivselskrise. Men vi må være opmærksomme på, at det handler om mere end blot at deltage i et fællesskab. Det væsentlige er, hvad fællesskabet retter sig imod. Hvad fællesskabets sag er.
...
I kølvandet på mistrivselskrisen blandt børn og unge er der sat fokus på fællesskabende didaktikker. Disse koncentrerer sig om deltagerbegrebet - der skabes deltagelsesmuligheder for alle elever. Der gives bud på, hvordan vi får alle elever til at være synligt aktive i undervisningen.
...
I en undervisningssammenhæng er sagen det fælles tredje, som undervisningens parter retter sig imod og er fælles optagede af, altså indholdet.
Et indhold, som eleverne må kunne forbinde sig med her og nu, og som også engang imellem har et eksistentielt sigte.
"Hvad er rigtigt, og hvad er forkert?". "Hvad skal jeg bruge mit liv på?". "Hvilken modstand hører med til det at være menneske?" "Hvor er mine begrænsninger og hvilke muligheder skal jeg gribe efter?" - er spørgsmål som, ifølge min erfaring, naturligt rumsterer i børn og unges hoveder.

Vi bør som undervisere i grundskolen, turde svinge os op til at beskæftige os med livets spørgsmål i klasselokalet - for det giver mening, for unge såvel som gamle."

Læs hele Sidsel Bukh, lærer på Kolding Friskole og næstformand i FRISKOLERNEs indspark i debatten om meningsfulde fællesskaber her - eller download magasinets app, hvor du gratis kan læse - og dele - alle artikler fra Magasinet Friskolen.

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12