fjern søgeboks

Løft af folkeskolerne - men ikke friskolerne

Ekstrabevilling til folkeskolerne medtages ikke i beregningsgrundlaget for friskolerne.
Af: Maren Skotte, Kommunikationschef
Kategori
Presse & politik , Administration
11.12.20

Regeringen har indgået en aftale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om finansloven for 2021, hvor der udmøntes 399,6 mio. kr. ekstra til folkeskolerne. Pengene skal gå til at ansætte flere lærere. Læs nyhed på Børne- og undervisningsministeriets hjemmeside

Løftet af folkeskolerne blev iværksat allerede med finansloven for 2020 og er stigende hvert år frem mod 2023, hvor det skal udgøre 807. mio. kr. 

Løftet gælder ikke for friskolerne
Men, de ekstra penge til at løfte folkeskolerne i form af flere lærere kommer ikke friskolerne til gode. Løftet er nemlig strikket sådan sammen, at det ikke tæller med i den måde, friskolernes statstilskud udregnes på - koblingsprocenten.

Peter Bendix Pedersen, formand for FRISKOLERNE, mener, det er forskelsbehandling - » Det er ingen hemmelighed, at regeringen ønsker koblingsprocenten sænket. Det ønske blev dog skudt i sænk ved finanslovsforhandlingerne 2019, men nu bliver tilskuddet alligevel sænket uden den store opmærksomhed«.

»Vi ønsker vitterligt folkeskolerne bedre vilkår. Og løftet af folkeskolerne er et vigtigt signal at sende til alle folkeskolerne. Men, med løftet af folkeskolerne pilles der ved princippet om, at friskoler og private grundskoler følger de økonomiske op- og nedture i folkeskolen, som blev knæsat af daværende undervisningsminister Bertel Haarder i 1992, da det nuværende tilskudssystem blev indført«, siger Peter Bendix Pedersen

Læs debatindlæg i Skolemonitor »Tilskud til fri- og privatskoler sænkes i det skjulte«

»Når man bevidst snedkererer en model sammen, som går uden om de sædvanlige vilkår for friskolernes økonomi, er man i gang med at underminere hele den gennemsigtighed, der er i koblingen mellem folkeskolernes udgifter og det statstilskud, som friskolerne modtager. Friskolerne skal jo jf. loven »stå mål med undervisningen« i folkeskolerne, og derfor er det jo et benspænd, når man laver en model, der de facto vil forringe friskolernes muligheder sammenlignet med folkeskolerne«, siger Peter Bendix Pedersen.

Friskolerne går glip af ca. 1000. kr. pr. elev
Børne- og undervisningsministeriet har tidligere oplyst, at én koblingsprocent udgør ca. 75 mio. kr. for den frie grundskolesektor. Af Børne- og undervisningsministerens svar på spørgsmål stillet af Ellen Trane Nørby (V) er det blevet oplyst, at såfremt de 807 mio. kr. afsat til »generelt løft af folkeskolen« indgik i beregningen af fri- og privatskolernes statstilskud, ville det betyde et mertilskud på i alt 113,5 mio. kr.

Det betyder, at friskoler og private grundskoler får realreduceret koblingsprocenten med 1,5 pct.point ved at »midler til generelt løft af folkeskolen« ikke indgår i den sædvanlige tilskudsberegning for friskolerne. Det svarer til ca. 1.000 kr. pr. elev i 2026, når ordningen er fuldt indfaset.

 

 

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12