fjern søgeboks

Når grænser brydes

Nyt kampagne- og onlinemateriale mod seksuel krænkelse af børn og unge i forenings- og fritidslivet.
Af: Mie Lund Hansen, Friskolernes Hus
Kategori
Pædagogik & skoleliv , Administration
24.09.20

Vi har modtaget denne pressemedelelse fra syv danske idræts- og ungdomsorganisationer, som i et nyt kampagne- og onlinemateriale sætter fokus på hensigtsmæssig adfærd og kommunikation mellem børn og unge og ledere, trænere, instruktører, undervisere og øvrige frivillige i forenings- og fritidslivet, for at kunne forebygge og handle på grænseoverskridende adfærd og seksuel krænkelse.

Foruden nedenstående tekst henviser vi til hjemmesiden www.graenser-brydes.dk/, hvor det er muligt at søge yderligere information samt finde det alsidige materiale, som kan bruges til at sætte emnet på dagsordenen samt fastholde fokus på dialogen.

 

Pressemeddelelse:
Seksuelle krænkelser af børn og unge kan ske alle steder og på alle tidspunkter - også i forenings-, idræts- og fritidslivet. Det kan være alt fra sproglig chikane, blufærdighedskrænkelse, sex på nettet til seksuelle overgreb. Mange risikerer at få alvorlige psykiske, fysiske og sociale mén af krænkelser begået mod dem som barn eller ung. Krænkelsessager har desuden vidtrækkende negative konsekvenser for lokalområdet og for alle medlemmer i en forening. Med kampagnen og onlinematerialet ”Når grænser brydes” er det håbet, at organisationernes medlemmer og andre kan være med til at forhindre seksuelle krænkelser i at blive en virkelighed.  

- Det kan være et meget svært emne at håndtere, og derfor er det virkelig vigtigt, at foreningslederne forholder sig til det. At de sørger for, at der bliver lavet tydelige regler for samvær, og for hvordan man taler sammen. Især fordi mobiltelefonen er med over det hele, siger Jan Darfelt, specialkonsulent i DIF’s udviklingsafdeling.

”Når grænser brydes” henvender sig dels til ledere, trænere, instruktører, undervisere og øvrige frivillige i forenings, - idræts- og fritidslivet, dels til børn og unge i skolens 5. til 10. klasse.

Med afsæt i forskning og viden på området, virkelige hændelser og krænkelsessager består materialet af debatskabende spots, korte dokumentarer, digitale fortællinger, dilemmaøvelser og interaktive film, hvor man får mulighed for at reflektere over egne erfaringer, adfærd og handlemuligheder. Til alle dele af materialet er der udviklet lærings- og inspirationsaktiviteter. Gennem et beredskab kan børn, unge og voksne desuden hente akut hjælp, råd og vejledning til at handle på en mistanke, eller hvis de har oplevet grænseoverskridende adfærd og seksuel krænkelse.

- Vi hører ofte fra både fagpersoner og frivillige, at der løbende opstår spørgsmål og usikkerheder om, hvordan de skal reagere i situationer, som kan virke krænkende eller grænseoverskridende. Det er en styrke ved materialet, at historierne og filmene med de forskellige situationer lægger op til fælles drøftelser og refleksioner frem for at komme med endegyldige svar på alle situationerne, siger Kuno Sørensen, som er psykolog i Red Barnet.

Tilgangen i materialet er positivt og har til formål at få sat emnet på dagsordenen i forenings-, idræts- og fritidslivet, at give indsigt på området og inspirere til at udvikle positive leve- og samværsregler lokalt. Materialet indeholder derfor også en værktøjskasse særligt udviklet til foreningerne, som inspirerer til spændende og engagerende udviklingsmøder og workshops.

- Materialet kan hjælpe os med at fastholde fokus på dialogen og ydermere giver det os gode vinkler på, hvordan vi kan skabe et trygt miljø for vores unge mennesker, så de også bliver opmærksomme på egne og andres grænser, siger Jakob Frost, uddannelseschef hos KFUM-spejderne.

Materialet er let at anvende på alle digitale platforme. Det er gratis og lige til at bruge, uanset om man er på farten, på kursus, seminar, til undervisning eller hjemme. Materialet kan anvendes alene, men allerbedst sammen med andre.

Se mere på www.graenser-brydes.dk/

 

Kampagne- og onlinemateriale ”Når grænser brydes” er blevet til i et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, Red Barnet, Dansk Ungdoms Fællesråd, KFUM og KFUK, KFUM-spejderne, Dansk Skoleidræt, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU og Feldballe Film og TV.

 

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12