fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Stigende antal private daginstitutioner skyldes kommunale spareøvelser og overdrevent bureaukrati

Pressemeddelelse: Private daginstitutioner drives af ildsjæle, der vil bidrage til lokale fællesskab og institutioner uden for megen bureaukrati.
Af: Tanja Krabbe, sekretariatsleder DLO
Kategori Presse og politik
09.04.19

PRESSEMEDDELELSE fra Daginstitutionernes Landsorganisation

Mandag morgen beskriver i flere artikler den 8. april 2019, at der er kommet langt flere private daginstitutioner de seneste år. I realiteten er de 'private daginstitutioner' ikke særligt private. De udgøres primært at forældredrevne institutioner, der har taget over hvor kommunen har givet op, eller som har frigjort sig fra en for stram driftsaftale med kommunen. De 'private' er med andre ord ildsjæle, der vil bidrage til det lokale fællesskab og ønsker at drive daginstitution uden for meget bureaukrati.

For meget bureaukrati
"Vi har opgørelser, der viser, at personalet i en daginstitution nemt kan bruge halvdelen af deres arbejdstid på at udfylde skemaer, evaluere og indrapportere til diverse undersøgelser krævet af den kommunale forvaltning. Til sidst får lederen og forældrekredsen nok og søger i stedet om at blive godkendt som private leverandører af dagtilbud. Simpelthen for at blive fri for bureaukrati", siger Tanja Krabbe, Sekretariatschef i Daginstitutionernes Landsorganisation, DLO. Organisationen har især mange selvejende og private daginstitutioner som medlemmer, og har i årevis set, hvordan daginstitutioner med driftsoverenskomst, i stedet bliver private leverandører. 

"Det er ikke kun evaluering og dokumentation. De kommunale og selvejende institutioner er ofte tvunget til at bruge bestemte indkøbsaftaler, deltage i netværksmøder og andet, som de egentlig ikke finder nyttige. Alt sammen krav, der stækker den faglige dømmekraft og selvbestemmelsen hos den lokale ledelse", siger Tanja Krabbe.

Forældretilfredshed med mindre daginstitutioner, hvor ledelsen er tæt på og forældrene involveres
"Vi ser også, at de mange institutionssammenlægninger, hvor man af sparehensyn slår mange små kommunale institutioner sammen til mega-institutioner, går imod forældrenes ønsker. Forældrene ønsker nærhed til deres børn. Både små og større institutioner kan have hver deres styrker, men i de helt store institutioner kommer ledelsen for langt væk fra hverdagen. Styrken i de selvejende institutioner er netop, at ledelsesbeslutninger kan tages tæt på hverdagen, og at forældrene er tæt på ledelsen, siger Tanja Krabbe. Hun peger på, at forældretilfredshedsundersøgelser viser, at forældrene er mere tilfredse med de selvejende og private end med de kommunale daginstitutioner. 

"Der er masser af dygtige ledere og medarbejdere i de kommunale institutioner, men de får ikke altid lov til at udøve deres faglighed, når koncepterne dikteres fra oven og styringen er så stram. Det går ud over trivslen i de kommunale institutioner og i stigende grad også de selvejende institutioner, der har driftsoverenskomst med kommunen. Derfor bliver mange private leverandører i stedet", fortæller Tanja Krabbe.

Baggrund 
Daginstitutionernes Lands-Organisation, der blev stiftet i 1926, gør opmærksom på, at daginstitutioner oprindeligt blev stiftet som selvejende, private eller frivillige initativer. Først op igennem 1950'erne blev børnepasning også en kommunal opgave.

For mere information, kontakt
Landsformand Peter Grevsen, 40 60 04 64 peter(at)grevsen.eu
Sekretariatschef Tanja Krabbe 93 39 90 65 / tanja(at)dlo.dk

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!
Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12