fjern søgeboks

Whistleblowerordning - hvad er I som skole forpligtede til? 

Sidste år blev der vedtaget nye regler om beskyttelse af de såkaldte whistleblowere. Private virksomheder, herunder frie grundskoler, med over 50 ansatte har pligt til at etablere en intern whistleblowerordning inden 17/12 2023. Læs mere her.
Af: Dzenana Causevic, Friskolernes Hus
Kategori
Administration
15.03.22

Der har været en del omtale af de nye regler om beskyttelse af de såkaldte whistleblowere, etablering af intern ordning mv., der blev vedtaget sidste år. Det er vores vurdering, at frie grundskoler er omfattede af reglerne om private virksomheder - og ikke offentlige virksomheder. 

Af reglerne fremgår, at private virksomheder med over 50 ansatte skal etablere en intern ordning senest den 17.12.2023. Ved 50 ansatte medregnes alle ansatte uanset beskæftigelsesgraden, som modtager løn fra skolen. Opgørelsen kan også foretages på baggrund af de oplysninger om antallet af ansatte, der fremgår af CVR registreret.

Forpligtelsen til at etablere en ordning indtræder, når skolen i de fire seneste forudgående kvartaler i gennemsnit har haft 50 eller flere ansatte. For nye skoler, hvor det ikke er muligt at foretage en optælling for fire fulde kvartaler, beregnes antallet af ansatte på skolen ud fra gennemsnit af de kvartalsvise optællinger, som har været muligt efter oprettelsen. 

Det er også værd at bemærke, at Datatilsynet har oprettet en whistleblowerordning, som kan benyttes af ansatte i virksomheder med mindre end 50 personer og for ansatte i de private virksomheder der endnu ikke har pligt til at oprette egen ordning. Læs mere på: https://whistleblower.dk/

 

Hvad kan der indberettes om? 
Overordnet fastslår reglerne, at der kan indberettes om overtrædelser af EU-retten og andre alvorlige lovovertrædelser. En nærmere oplistning af, hvad der konkret kan indberettes om, er vel beskrevet på Datatilsynets hjemmeside HER.

 

Børn- og undervisningsministeriets whistleblowerordning gælder stadig
Ministeriet har også fortsat sin egen indberetningsordning, der giver ansatte og andre omkring skolen mulighed for at indgive oplysninger, hvis de har viden om eller kendskab til mulige lovovertrædelser eller bekymrede forhold på en fri grundskole.

Læs mere på Undervisningsministeriets hjemmeside HER.  

 

Vær også opmærksom på Justitsministeriets vejledning 
Justitsministeriets har også udstedt en vejledning på området for private arbejdsgivere. 

Vejledningen er generel og er dermed ikke konkret rettet til skoleområdet, men der er information at hente om ordningens udformning, whistleblowerens opgaver med videre.

Læs mere på Justitsministeriets hjemmeside HER. 

 

NB. Sekretariatet er i løbende kontakt med de andre skoleforeninger om eventuelle muligeheder og løsninger til jer på skolerne. 

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12