fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Webinarer: Globalt udsyn

Ønsk et webinar til eleverne

Har du et forløb i 2021, og ønsker du at inkludere et webinar?

Læs mere her pil

Gratis webinarer omhandlende blandt andet USA, Kina, EU, Hong Kong, Tech industrien og Arktis

Oplev oplæg fra ambassadører, politikere, NGO’er, journalister og specialister med viden om de emner, som du arbejder med i undervisningen.

FRISKOLERNE udbyder i samarbejde med Efterskolerne en lang række gratis webinarer til elever, lærere og andre interesserede. En del af webinarerne er støttet af Europa-Nævnet.

Se rækken af webinarer her på siden. 
Tilmelding foregår via efterskolernes hjemmeside.


Onsdag den 19. august kl. 13.30-14.30
Voreseuropa.dk - På rejse gennem ungdommens Europa
v/Elena Askløf og Peter Laugesen, www.voreseuropa.dk
Unge i Danmark er ikke bare danskere, de er også europæere og en del af en europæisk ungdomsgeneration. Men hvor meget ved vi om virkeligheden for andre europæiske unge?
I dette webinar vil Peter og Elena fra Vores Europa tage jer med på en rejse rundt i Europa og møde den europæiske ungdom. I skal møde unge fra en lang række europæiske lande, hvis historie og liv kan gøre os klogere på samfundstilstanden og tilværelsen forskellige steder i Europa og samtidig spejle den virkelighed man lever i som ung i Danmark. Webinaret vil bestå af fortællinger, billeder og film fra Peter og Elenas rejser og invitere til dialog og spørgsmål undervejs.

Mandag den 24. august kl. 11.00-12.00
Skal Danmark eje Nordpolen? 
v/Martin Breum, journalist og forfatter
Danmark og Grønland har sammen stillet krav til resten af verden om retten til Nordpolen. Det er jo helt vildt! Hvorfor skal nogen have særlige rettigheder på Nordpolen? 
Polpunktet helt oppe på jordens top betyder vel noget for alle mennesker! Mange af vores drømme og forestillinger hører hjemme der. Superman holder til på Nordpolen, Rasmus Klump har været der på besøg, Frankenstein-uhyret endte sine dage her, Game of Thrones cirkler om Nordpolens gys og gru. Nordpolen har været vigtig for menneskehedens forestillinger om guderne og universets sammenhæng siden tidernes morgen, men nu vil Danmark pludselig eje det hele -- og det samme vil Rusland! Hvad ligger der bag? Hør den fantastiske, sande historie om et de mest dramatiske, men også lidt hemmelige, politiske fænomener i Danmark lige nu. Martin Breum har som en af ganske få danskere selv været på Nordpolen hele to gange. 

Torsdag den 27. august kl. 13-14
Kampen om EUs budget
v/Rasmus Nørlem Sørensen 
Efter et rekordlangt topmøde i juli vedtog EU både et nyt syvårigt budget og en særlig nødfond, der skal få medlemslandene helskindet igennem corona-krisen. EU’s stats- og regeringsledere landede på et kompromis, som både den såkaldte ’sparebande’ og de store økonomier kunne acceptere. Hvad er det for et EU, der tegner sig i aftalen? Vil aftalen sikre, at EU i de kommende år kan håndtere klimakrisen, demokratiske tilbageslag i Polen og Ungarn, flygtningeudfordringer og omstillingen til en mere digital økonomi? Hør mere om, hvem der bestemmer over EU’s økonomi og hvad magtkampen om milliarderne kommer til at betyde for Danmark.

Mandag den 31. august kl. 13.00-14.00
Status fra Europa-Parlamentet
v/Christel Schaldemose
Danmarks indflydelse i den europæiske politik, lobbyisme målrettet europaparlamentarikerne, lovgivningsprocessen i parlamentet. v/Christel Schaldemose, Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

Torsdag den 3. september kl. 10.00-11.00
Zambia: Historically, culturally and the Chinese influence (in English)
v/Siseho Minyoi, Zambiansk pastor, fortæller og foredragsholder (Yderligere beskrivelse følger)

Tirsdag den 8. september kl. 13-14
DEO – Oplysningsforbundet Demokrati i Europa: Demokratiets tilstand i Polen og Ungarn
v/Vibe Termansen, analytiker i DEO og forfatter til bogen Kampen om Centraleuropa
Kan man være med i EU, når man ikke længere er et demokrati? Når regeringen bestemmer, hvem der skal være dommer og hvad medierne skal fortælle? Når man kan blive fyret for at kritisere regeringen og risikerer fem års fængsel for at sprede ”fake news” om den? Eller når man indfører ”LGBT-frie områder”? Og kan man så fortsat få mange flere penge fra EU, end man betaler? Hør hvordan situationen er lige nu i Polen og Ungarn, og hvad EU prøver at gøre ved det.

Fredag den 11. september kl. 11.00-12.00
EU & Margrethe Vestager vs. Big Tech
v/Bjørn Willum, korrespondent Paris, DR
Margrethe Vestagers overraskende genudnævnelse som EU's konkurrencekommisær betyder ikke bare en fortsættelse, men også en markant udvidelse, af EU's opgør med techgiganter som Google, Amazon, Facebook og Apple.
Ikke bare skal den danske kommisær fortsætte med at uddele bøder til både almindelige og digitale virksomheder, der med Apple i spidsen vil forsøge at få omstødt hendes rekordstore milliardbøder ved EU-domstolen - skelsættende retssager hvis afgørelser kan få betydning for Europas forhold til USA, hvis præsident beskylder hende for at "hade USA mere end nogen anden".
Som ny ledende viceformand for kommission får hun desuden ansvar for at "lede Europa ind i den digitale tidsalder". Det vil sige magt til ikke bare at straffe lovovertrædelser, men også skabe nye love der regulerer hvordan techgiganterne ifølge kritikere håndterer et stigende antal kommercielle transaktioner og gemmer og manipulerer data for at øge deres indflydelse yderligere på måder, som få forstår.
Sidst, men ikke mindst, vil hun forsøge på rekordfart at give små- og mellemstore europæiske virksomheder adgang til store mængder offentlig data, så de kan blive førende indenfor brug af kunstig intelligens til eksempelvis at bekæmpe luftforurening gennem bedre styring af trafikken eller forebygge sygdomme.

Tirsdag den 15. september kl. 9.00-10.00 
Voreseuropa.dk - På rejse gennem ungdommens Europa
v/Elena Askløf og Peter Laugesen, www.voreseuropa.dk
Unge i Danmark er ikke bare danskere, de er også europæere og en del af en europæisk ungdomsgeneration. Men hvor meget ved vi om virkeligheden for andre europæiske unge?
I dette webinar vil Peter og Elena fra Vores Europa tage jer med på en rejse rundt i Europa og møde den europæiske ungdom. I skal møde unge fra en lang række europæiske lande, hvis historie og liv kan gøre os klogere på samfundstilstanden og tilværelsen forskellige steder i Europa og samtidig spejle den virkelighed man lever i som ung i Danmark. Webinaret vil bestå af fortællinger, billeder og film fra Peter og Elenas rejser og invitere til dialog og spørgsmål undervejs.

Torsdag den 17. september kl. 11.00-12.00
Et land - to systemer 
v/Phillip Khokhar, Kina korrespondent for DR
Sådan lød aftalen fra 1997, hvor Hongkong atter blev en del af Kina igen. I 50 år skulle Hongkong have udbredt selvstyre. Men er byen og dens syv millioner indbyggere i realiteten allerede en del af Kina i dag? Løb Kina fra løfterne, eller troede omverden, at Kina ville udvikle sig i en mere demokratisk retning af sig selv. Webinaret afholdes torsdag den 17. september kl. 11.00-12.00 og er for elever, lærere og andre interesserede

Tirsdag den 22. september kl. 13
EU og KINA - konkurrenter, fjender eller partnere?  
v/Jacob Langvad, EU-korrespondent for DR
På 20 år er Kina gået fra at være et stort udviklingsland til global økonomisk supermagt - og EU's største handelspartner efter USA.
Efter Corona-krisen er modsætningerne blevet skærpet, men EU har for meget brug for Kina til at lægge sig ud med styret i Beijing.

Mandag den 28. september kl. 11.00-12.00
Klima: Hvad sker der, når al isen forsvinder?
v/Martin Breum, journalist og forfatter
Isen i Arktis forsvinder. Det er synd for isbjørnene, men betyder det noget for os i Danmark? Ja - i den grad! For første gang i menneskets historie åbner et helt nyt ocean sig. Pludselig kan vi sejle nordpå til Kina, og kineserne kan komme hurtigt den anden vej! Hele verden er pludselig interesseret i Arktis. Der er nye krigsskibe og olie-platforme i Arktis, og Danmark står sammen med Grønland midt i balladen. Journalist Martin Breum har selv rejst med isbryder til Nordpolen; han har sejlet med krigsskibene i Arktis, set isbjørnene og fortæller her om verdens nye, kolde hot-spot.

Onsdag den 30. september kl. 14.00-15.00
Præsidentvalget i USA - Kandidater og konsekvenser
v/Marie Apitz, indenrigspolitisk rådgiver, Den danske ambassade i USA
Det amerikanske præsidentvalg 2020 er lige om hjørnet - og der er lagt op til et af de mest uforudsigelige af slagsen i landets historie. Optakten til valget har blandt andet budt på en verdensomspændende sundhedskrise, et økonomisk kollaps og omfattende protester mod racisme og ulighed. Den 3. november skal amerikanerne vælge, hvem der skal bringe landet tilbage på fode. Valget står mellem Trump, den måske mest kontroversielle præsident i USA’s historie, og Joe Biden, der var Barack Obamas vicepræsident og som har næsten 50 års erfaring i amerikansk politik. Vi dykker ned i valget og ser på kandidaterne og deres chancer – og særligt hvorfor det er så vigtigt for Danmark, hvem der er præsident i USA.

Onsdag den 7. oktober kl. 13-14
DEO – Oplysningsforbundet Demokrati i Europa: EU i Afrika
v/Kasper Tonsberg Schlie, projektleder og analytiker i DEO.
I sommeren 2015 blev EU sat under massivt pres, da mere end én million flygtninge og migranter ankom fra bl.a. Syrien og en række afrikanske lande. Asylprocessen endte i kaos og flere europæiske lande valgte at tilsidesætte Schengen-samarbejdet og lukke for grænserne. Det dramatiske forløb fik EU til at følge en helt ny strategi på flygtningeområdet. Unionens ydre grænser skulle bevogtes af 10.000 nye grænsebetjente og man ville investere massivt i lande som Uganda, Tyrkiet og Jordan, der i højere grad skulle tage ansvar for at fastholde unge flygtninge og migranter. Men hvad gør EU konkret i disse lande for at forebygge migration? Og anvender EU den rette strategi?

Torsdag den 8. oktober kl. 11.00-12.00
Voreseuropa.dk - På rejse gennem ungdommens Europa
v/Elena Askløf og Peter Laugesen, www.voreseuropa.dk
Unge i Danmark er ikke bare danskere, de er også europæere og en del af en europæisk ungdomsgeneration. Men hvor meget ved vi om virkeligheden for andre europæiske unge?
I dette webinar vil Peter og Elena fra Vores Europa tage jer med på en rejse rundt i Europa og møde den europæiske ungdom. I skal møde unge fra en lang række europæiske lande, hvis historie og liv kan gøre os klogere på samfundstilstanden og tilværelsen forskellige steder i Europa og samtidig spejle den virkelighed man lever i som ung i Danmark. Webinaret vil bestå af fortællinger, billeder og film fra Peter og Elenas rejser og invitere til dialog og spørgsmål undervejs.

Tirsdag 20. oktober kl. 13
Har EU stadig den grønne førertrøje?
v/ Jacob Langvad, EU korrespondent for DR.
Hvad kan Danmark få ud a Green Deal?
"Green Deal" er Europa Kommissionens store politiske projekt, der skal sikre den grønne omstilling af EU's økonomi og samtidig komme i hus med de ambitiøse klima-målene. Men har ambitionerne overlevet den enorme regning fra Corona-krisen?

Mandag den 26. oktober kl. 10.00-11.00
USA og Kina: interessekonflikter
v/Phillip Khokar, Kina korrespondent for DR
Handelskrig, sikkerhed, Nordkorea, Hongkong, menneskerettigheder og mange flere emner skiller de to lande. Men er USA og Kina egentlig så forskellige eller plejer de grundlæggede bare sine egne interesser? Og hvad skal Europa og lande som Danmark gøre, når verdens giganter slås.

Onsdag den 4. november kl. 13.30-14.30
Skal vi sælge Grønland til USA?
v/Martin Breum, journalist og forfatter
Grønland udgør 98 procent af det danske kongerige - men betyder Grønland overhovedet noget for dig og mig? Skal vi sælge Grønland til USA? Den amerikanske præsident Donald Trump foreslog i 2019, at USA kunne købe Grønland af Danmark. Statsminister Mette Frederiksen kaldte ideen "absurd", men vi ved nu, at USA er stærkt optaget af Grønland. Hvordan skal vi tackle det? Hvad mener grønlænderne? Den tidligere studievært på DR Martin Breum har rejst i hele Arktis - også på Nordpolen - og sætter nu gang i debatten.

Tirsdag den 17. november kl. 13
Hvad har EU lært af Corona-krisen?
v/ Jacob Langvad, EU korrespondent for DR
Kriser gør ofte EU-samarbejdet stærkere. Gælder det også Corona-krisen?
Seks måneder efter krisens start kan vi stille spørgsmålet om hvor godt fællesskabet bestod prøven om solidaritet - hvor det fejlede. Vi ser på de mange store politiske og økonomiske forandringer, der tegner sig i kølvandet på krisen.

Mandag den 23. november kl. 10.00-11.00
Voreseuropa.dk - På rejse gennem ungdommens Europa
v/Elena Askløf og Peter Laugesen, www.voreseuropa.dk
Unge i Danmark er ikke bare danskere, de er også europæere og en del af en europæisk ungdomsgeneration. Men hvor meget ved vi om virkeligheden for andre europæiske unge?
I dette webinar vil Peter og Elena fra Vores Europa tage jer med på en rejse rundt i Europa og møde den europæiske ungdom. I skal møde unge fra en lang række europæiske lande, hvis historie og liv kan gøre os klogere på samfundstilstanden og tilværelsen forskellige steder i Europa og samtidig spejle den virkelighed man lever i som ung i Danmark. Webinaret vil bestå af fortællinger, billeder og film fra Peter og Elenas rejser og invitere til dialog og spørgsmål undervejs.

Torsdag den 26. november kl. 13-14
DEO – Oplysningsforbundet Demokrati i Europa: Brexit - the endgame
v/Rasmus Nørlem Sørensen
Der er sved på panden hos forhandlerne, der inden nytår skal lande en endelig aftale om, hvordan EU og Storbritannien skal samarbejde efter Brexit – ellers går milliarder af euro og pund tabt i det handelskaos der opstår 1. januar. Det er enorme økonomiske interesser på spil mellem EU og Europas næststørste økonomi, som der lægges arm om. For Irland og Nordirland er der en fredelig sameksistens på højkant, hvis der ikke bliver enighed om et nyt samarbejde. Men der er også spørgsmål om danske fiskeres ret til at fange fisk i Nordsøen, mulighed for at studere og arbejde i Storbritannien – og mange andre udfordringer, der skal tages stilling til.

Onsdag den 2. december kl. 10-11
DEO – Oplysningsforbundet Demokrati i Europa: Skal EU have et militær?
v/Kasper Tonsberg Schlie, projektleder og analytiker i DEO
”Vi bør arbejde på en vision om at have en egentlig europæisk hær”. Sådan lød det fra den tyske kansler Angela Merkel i 2018. Ruslands angreb i Ukraine, samt Trumps tilsidesættelse af NATO, fik 25 EU-lande til at samarbejde militært. PESCO, som samarbejdet kaldes, er sat i søen for at gøre EU mindre afhængig af amerikansk og kinesisk teknologi og – muligvis – skabe fundamentet for en egentlig militæralliance. Er EU på vej til at blive en global militærmagt? Og hvilken betydning får det for Danmark, at vi står udenfor samarbejdet pga. forsvarsforbeholdet?

Fredag den 4. december kl. 11.00-12.00
Voreseuropa.dk - På rejse gennem ungdommens Europa
v/Elena Askløf og Peter Laugesen, www.voreseuropa.dk
Unge i Danmark er ikke bare danskere, de er også europæere og en del af en europæisk ungdomsgeneration. Men hvor meget ved vi om virkeligheden for andre europæiske unge?
I dette webinar vil Peter og Elena fra Vores Europa tage jer med på en rejse rundt i Europa og møde den europæiske ungdom. I skal møde unge fra en lang række europæiske lande, hvis historie og liv kan gøre os klogere på samfundstilstanden og tilværelsen forskellige steder i Europa og samtidig spejle den virkelighed man lever i som ung i Danmark. Webinaret vil bestå af fortællinger, billeder og film fra Peter og Elenas rejser og invitere til dialog og spørgsmål undervejs.

Mandag den 7. december kl. 11.00-12.00
EU & Margrethe Vestager vs. Big Tech
v/Bjørn Willum, korrespondent Paris, DR
Margrethe Vestagers overraskende genudnævnelse som EU's konkurrencekommisær betyder ikke bare en fortsættelse, men også en markant udvidelse, af EU's opgør med techgiganter som Google, Amazon, Facebook og Apple.
Ikke bare skal den danske kommisær fortsætte med at uddele bøder til både almindelige og digitale virksomheder, der med Apple i spidsen vil forsøge at få omstødt hendes rekordstore milliardbøder ved EU-domstolen - skelsættende retssager hvis afgørelser kan få betydning for Europas forhold til USA, hvis præsident beskylder hende for at "hade USA mere end nogen anden".
Som ny ledende viceformand for kommission får hun desuden ansvar for at "lede Europa ind i den digitale tidsalder". Det vil sige magt til ikke bare at straffe lovovertrædelser, men også skabe nye love der regulerer hvordan techgiganterne ifølge kritikere håndterer et stigende antal kommercielle transaktioner og gemmer og manipulerer data for at øge deres indflydelse yderligere på måder, som få forstår.
Sidst, men ikke mindst, vil hun forsøge på rekordfart at give små- og mellemstore europæiske virksomheder adgang til store mængder offentlig data, så de kan blive førende indenfor brug af kunstig intelligens til eksempelvis at bekæmpe luftforurening gennem bedre styring af trafikken eller forebygge sygdomme.

Tirsdag den 15. december kl. 13
Forsvinder engelsk i EU efter Brexit?
I mange år var fransk det dominerende arbejdssprog i EU, men da EU udvidede i 2004 med 10 nye lande fra Øst- og Centraleuropa, overtog engelsk førstepladsen. 
Hvad sker der med engelsk, når Storbritannien forlader EU? Og hvordan går det med EU's ambition om at alle skal tale to fremmedsprog i en tid, hvor mange foretrækker bare at bruge Google-translate?


og mange flere....

Alle webinarer er gratis og afholdes via Zoom og streames på Facebook.

Halvårsplan for webinarer pil Tilmelding til webinarerne via Efterskoleforeningens hjemmeside HER pil

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!
Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12