fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Webinarer om internationale forhold - for lærere og elever

Webinarer for lærere og elever

FRISKOLERNE udbyder løbende en stribe webinarer til elever og lærere - og andre interesserede.
En række af webinarerne udbydes i samarbejde med Europaparlamentets kontor i Danmark. Andre ubydes i samarbejde med Efterskolerne og med støtte fra Europa-nævnet.


Man tilmelder sig selv og/eller eleverne til det enkelte webinar ved at udfylde en formular HER. Dagen før webinaret får man tilsendt et link samt en kort tekst til fremgangsmåden, som kan videresendes til eleverne og/eller benyttes til eget brug. 

For spørgsmål kontakt Jakob Clausager på jcj(at)friskolerne.dk


Da en del webinarer udbydes i samarbejde med Efterskoleforeningen, og tilmelding foregår via Efterskoleforeningen, gælder deres privatslivspolitik. Læs den her.


Se hele rækken af webinarer her!

Torsdag den 14. maj 2020
Bent Mechior om sit liv som jødisk flygtning under 2.verdenskrig

I 75 året for Danmarks befrielse spørger vi Bent Melchior, hvad vi kan lære af 2. verdenskrig med udgangspunkt i Melchiors oplevelser som jødisk flygtning under krigen.
Bent Melchior vil med udgangspunkt i sin egen historie fortælle om 2. verdenskrig, nazisme og antisemitisme. 
Samtalen fører frem til Bent Melchiors budskab om vigtigheden af at insistere på fredelig sameksistens ved at skabe venskaber og forståelse på tværs af kulturer og religion, og hvad vi hver især kan gøre i den forbindelse.
Tilmelding Mandag den 27. april kl. 11.00-12.00
Folkeafstemning og genforening – baggrund og hovedtræk (elever og lærere) 
v/Carsten Porskrog Rasmussen, Dr.Phil, Museum Sønderjylland
I 1920 fik befolkningen i det nordlige og midterste Slesvig eller Sønderjylland lov til selv at afgøre, hvilket land, deres hjemstavn skulle høre til. Det er historisk set ganske usædvanligt. Deres hjemegn var i århundreder et bindeled mellem Danmark og Tyskland og præget af både dansk og tysk, men i 1800-tallet blev den en kastebold mellem dansk og tysk nationsdannelse. I 1864 kom området under Tyskland, men flertallet i den nordlige del holdt fast ved, at de hellere ville til Danmark, og at en ny grænse burde trækkes ved folkeafstemning. Det var det, der skete i 1920. Grænsen voksede dog ikke bare ud af stemmeboksen, men byggede også på regler for afstemningen og fortolkning af resultatet. Blandt andet fik Danmark byer med, som stemte tysk. Mange i Danmark mente dog, at vi skulle have haft endnu mere.
Tilmelding

Tirsdag den 28. april kl. 11.00-12.00
Verdensmål og efterskoleliv (elever og lærere) 
v/Ungdomsbyen
Med Ungdomsbyens oplæg om ”Verdensmål og efterskoleliv” vil du som elev eller lærer blive præsenteret for FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling fra et efterskoleperspektiv. Oplægget vil præsentere, hvorfor og hvordan målene er skabt, og hvad målene kan. Ikke mindst vil oplægget vække din lyst til at lade verdensmålene påvirke dine handlinger i hverdagen. Verdensmålene har givet os et fælles sprog og læringsramme på kryds og tværs af fag, religion, geografi, køn og alder. Vi kan kun lykkes med målene, hvis vi finder ud af, at vi alle har en vigtig brik i verdens hidtil mest ambitiøse plan. Bliv klogere på, hvorfor elevernes år på efterskole er helt perfekt som et bæredygtigt dannelsesår! Ungdomsbyen samarbejder desuden med Efterskoleforeningen om projektet Fælles Forandring – efterskolernes verdensmålsfestival, sammen har de fornyligt udgivet en inspirationshåndbog til at arbejde med verdensmål i undervisningen.
Tilmelding

Tirsdag den 28. april kl. 13.00-14.00
”Dannende undervisning i de obligatoriske fag - ? ” samt ”Elevers muligheder for at komme til orde”
v/Gitte Hjarnø, lektor ved læreruddannelsen UCL og Marie Falkesgaard Slot, ph.d. og forskningsleder ved Center for Anvendt Skoleforskning ved UCL
Med indledning af Stefan Ting Graf, docent og ph.d. ved læreruddannelsen UCL
Tilmelding

Onsdag den 29. april kl. 11.00-12.00
Sydafrika - Corona og hvad der ellers rører sig i det sydafrikanske samfund (elever og lærere) 
v/Ambassadør Tobias Elling Rehfeld, Den danske ambassade i Sydafrika
Ambassadør Tobias Elling Rehfeld vil fortælle, hvordan corona tackles i Sydafrika, og hvad der ellers foregår i Sydafrika i øjeblikket af store og små udfordringer.
Tilmelding

Onsdag den 29. april kl. 13.00-14.00
Klima og unges stemme - hvad anbefaler Ungeklimarådet? (elever og lærere) 
v/Monika Skadborg, formand Ungeklimarådet 
Ungeklimarådet har udarbejdet en række anbefalinger om klimaafgifter og fødevarer. Hør Klimarådets formand uddybe anbefalingerne.
Klimakrisen er et globalt problem. Fordi Danmark har verdens 7. højeste klimaaftryk pr indbygger, skal vi være et grønt foregangsland, så vi kan inspirere og påvirke resten af verden. Vi skal nå de 70 pct. reduktion i 2030, men så omkostningseffektivt som muligt for at tage hensyn til vores velfærd, lighed, dansk konkurrenceevne og jobs. Vores klimahandlingsplaner skal ikke blot flytte vores udledninger uden for vores grænser, og det danske erhvervsliv skal stadig være konkurrencedygtigt.
Tilmelding

Torsdag den 30. april kl. 14.00-15.00
Rusland - Corona og hvad der ellers rører sig i det russiske samfund (elever og lærere) 
v/Ambassadens souschef Henrik Winther, Den danske ambassade i Rusland
Henrik Winther vil fortælle, hvordan corona tackles i Rusland, og hvad der ellers foregår i Rusland i øjeblikket af store og små udfordringer.
Tilmelding

Fredag den 1. maj kl. 11.00-12.00
Genforeningen i praksis (elever og lærere) 
v/Carsten Porskrog Rasmussen, Dr. Phil, Museum Sønderjylland
Hvordan gøre man egentlig, når et område skifter fra at høre til ét land til at høre til et andet? Hvor meget skal man lave om? Webinaret ser nærmere på, hvordan man gjorde, da Sønderjylland blev dansk. Tysk militær og politi rykkede ud og dansk ind. Skolen blev dansk, kommunerne danske, og meget andet. Næsten på alle punkter blev regler og systemer lavet om. Men hvad med de offentligt ansatte? Kunne Danmark overtage politibetjente, postbude og skolelærere, eller skulle der nye til?. Danmark nøjedes dog ikke med at lave regler og systemer om. Der blev også investeret i nye veje, kraftværk og meget andet – for at sikre, at fremtiden i Danmark blev god. Samtidig vidste man godt, at der var en hel del mennesker, som foretrak, at Sønderjylland stadig var tysk. Dem prøvede man at tage hensyn til med særlige mindretalsordninger.
Tilmelding

Mandag den 4.maj kl. 11.00-12.00
Skal vi sælge Grønland til USA? 
v/Martin Breum, journalist og forfatter
Grønland udgør 98 procent af det danske kongerige - men betyder Grønland overhovedet noget for dig og mig? Skal vi sælge Grønland til USA? Den amerikanske præsident Donald Trump foreslog i 2019, at USA kunne købe Grønland af Danmark. Statsminister Mette Frederiksen kaldte ideen "absurd", men vi ved nu, at USA er stærkt optaget af Grønland. Hvordan skal vi tackle det? Hvad mener grønlænderne? Den tidligere studievært på DR Martin Breum har rejst i hele Arktis - også på Nordpolen - og sætter nu gang i debatten.  
Tilmelding

Mandag den 4.maj kl. 14.00-15.00
Global dannelse: Praksis og potentialer på danske efterskoler 
v/Iben Jensen, kultursociolog og professor på Aalborg Universitet
Iben Jensen gennemgår de vigtigste konklusioner fra sin bog "Global dannelse: Praksis og potentialer på danske efterskoler", som udkom i februar. 
Tilmelding

Tirsdag den 5. maj kl. 13.00-14.00
Fremtidens efterskolekøkken
v/Uffe Truelsen
Hvordan kommer efterskolekøkkenerne fra verdensmål til mål, der holder i hverdagen? Webinar for køkkenansatte, interesserede lærere og forstandere. På dette webinar vil Uffe Truelsen med udgangspunkt i sin passion og 20 års erfaring med køkkener, mennesker og bæredygtighed dele sine tanker om fremtidens efterskolekøkken. 
Tilmelding​​​​​​​

Onsdag den 6. maj kl. 09.00-10.00
Verdensmål og efterskoleliv
Med Ungdomsbyens oplæg vil du som elev eller lærer blive præsenteret for FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling fra et efterskoleperspektiv. Oplægget vil præsentere, hvorfor og hvordan målene er skabt, og hvad målene kan. Ikke mindst vil oplægget vække din lyst til at lade verdensmålene påvirke dine handlinger i hverdagen.
Tilmelding

Onsdag den 6. maj kl. 11.00-12.00
Klima: Hvad sker der, når al isen forsvinder?
v/Martin Breum, journalist og forfatter
Isen i Arktis forsvinder. Det er synd for isbjørnene, men betyder det noget for os i Danmark? Ja - i den grad! For første gang i menneskets historie åbner et helt nyt ocean sig. Pludselig kan vi sejle nordpå til Kina, og kineserne kan komme hurtigt den anden vej! Hele verden er pludselig interesseret i Arktis. Der er nye krigsskibe og olie-platforme i Arktis, og Danmark står sammen med Grønland midt i balladen. Journalist Martin Breum har selv rejst med isbryder til Nordpolen; han har sejlet med krigsskibene i Arktis, set isbjørnene og fortæller her om verdens nye, kolde hot-spot. 
​​​​​​​Tilmelding​​​​​​​

Onsdag den 6. maj kl. 13.00-14.00
Bli' bæredygtig boss i dit eget køkken (for elever)
v/Uffe Truelsen
På webinaret vil du som efterskoleelev blive klædt på at Uffe Truelsen, som giver tips og tricks til at agere bæredygtigt i dit eget køkken - nu og i fremtiden. Tilmeld dig, hvis du er vild med at lave mad, hvis du brænder for at handle bæredygtigt, hvis du gerne vil købe klimavenlige varer, eller hvis intet at det nævnte siger dig en dyt :)
​​​​​​​Tilmelding​​​​​​​

Onsdag den 6. maj kl. 14.00-15.00
FN og internationalt samarbejde
Hør FN-ambassadør Martin Bille Hermann fortælle om FN’s arbejde med corona, sult, konflikthåndtering og andet, der rører sig i FN-systemet.
Tilmelding

Torsdag den 7. maj kl. 11.00-12.00
Efterskoleelever inviterer til online Frirumsdebat - Skal 16-årige have stemmeret?
v/Eleverne på Skibelund Efterskole, Tobias Weische (organisatorisk landsnæstformand for Dansk Folkepartis Ungdom) og Sofie Lippert (forkvinde for SF Ungdom)
Livet på efterskole er lig med fællessamlinger, socialt samvær og masser af samtale og debat - alt sammen noget, der er uforeneligt med corona-krisen... eller er det? Eleverne på Skibelund Efterskole mener i hvert fald, at selvom vi ikke kan mødes ansigt til ansigt, så kan vi stadig mødes til diskussioner og samtaler, der gr os klogere. Derfor inviterer eleverne nu til en livestreamet Frirumsdebat, der tager udgangspunkt i deres spørgsmål og egen undren og nysgerrighed.
Tilmelding

​​​​​​​Torsdag den 7. maj kl. 14.00-15.00
Grundtvig åndline - Et oplyst folk er aldrig "neder'n"!
v/Astrid Søe (aka. "Den Gamle")
N.F.S. Grundtvig er gået ÅNDline og fortæller om friheden som værnemiddel, kærligheden som vaccine og håbet som håndsprit i en tid, hvor efterskolerne står tomme, og eleverne er sendt hjem. 
Tilmelding

 


Webinarerne afholdes i samarbejde med Efterskoleforeningen via online-portalen zoom.us. Du kan læse Efterskoleforenings privatlivspolitik for webinarer her.

TILMELDING TIL WEBINARER
Du tilmelder dig selv og/eller elever ved at klikke på 'tilmelding' under hvert enkelt webinar og udfylde formularen. Dagen før webinaret får du tilsendt et link samt en kort tekst til fremgangsmåden, som kan videresendes til eleverne og/eller benyttes til eget brug.

 

Rækken af webinarer udbydes i samarbejde med Europaparlamentets kontor i Danmark. Andre udbydes i samarbejde med EFTERSKOLERNE og med støtte fra Europa-nævnet.


Har du spørgsmål til webinarerne, så kontakt Jakob Clausager Jensen på jcj(at)friskolerne.dk.

 

info
Kontakt os
Ring til Friskolernes Hus
62 61 30 13
Jakob Clausager Jensen
Skriv til mig
jakob(at)friskolerne.dk

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!
Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12