fjern søgeboks

Overvejer I et dagtilbud?

Overvejer I friskolens egen vuggestue og børnehave?

Friskolelovens §36a giver friskoler lov til at etablere og drive privatinstitutioner efter dagtilbudslovens regler. Friskolernes Hus rådgiver skolerne om oprettelse af disse daginstitutioner.

Hvem har den overordnede ledelse af vuggestuen eller børnehaven?

Den overordnede ledelse af en friskoles privatinstitution eller private pasningsordning varetages af friskolens bestyrelse. 

Der ansættes oftest en daglig leder for pasningsordningen. Denne person kan også være leder af skolens sfo.

Lovpligtigt forældreråd sikrer forældrenes indflydelse i børnehave og vuggestue

Børnehave-/vuggestueforældrene er ikke samtidig medlemmer af forældrekredsen i friskolen. Hvis skolen ønsker at sikre børnehave-/vuggestueforældrene stemmeret ved skolens generalforsamling, kan de optages som skolekredsmedlemmer. Der er dog ikke lovkrav om dette.

Ifølge loven skal der nedsættes en såkaldt "forældrebestyrelse" for børnehave-/vuggestuedelen. Denne forældrebestyrelse har udtaleret i forbindelse med ansættelse af personale i dagtilbuddet og indstillingsret i forbindelse med relevante spørgsmål.

Da der - naturligvis - ikke kan være mere end én bestyrelse i den samlede institution, er forældrebestyrelsen at betragte som et forældreråd. På den måde er børnehave-/vuggestueforældrene sikret indflydelse svarende til kommunale institutioner.

Dagtilbud kræver tillæg til eksisterende vedtægter

Da der ikke kan være mere end ét sæt vedtægter for den samlede institution, skal der udarbejdes et "tillæg til skolens bestyrelse", som vedrører børnehaven/vuggestuen. Dette tillæg skal godkendes af den lokale kommune.

Desuden skal det fremgå af formålsbestemmelsen i friskolens overordnede vedtægt, at skolen - foruden skole- og undervisningsvirksomhed - driver en privatinstitution eller privat pasningsordning. Denne tilretning skal ikke godkendes i Undervisningsministeriet.

Kontakt os

Ring til Friskolernes Hus
62 61 30 13
Ole Carl Petersen
Skriv til mig
ole-c(at)friskolerne.dk
Vibeke Helms
Skriv til mig
vibeke(at)friskolerne.dk

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12