fjern søgeboks

Statistik og analyser

Friskolestatistik 2024

Hvert år indsamler vi friskolestatistik, hvor vi nysgerrigt spørger ind til friskolernes hverdag. Herved får foreningen pejlinger på emner og dagsordener, som vores medlemsskoler er optagede af. 

Foreningens bestyrelsen bruger disse indsigter i det politiske arbejde, og i Friskolernes Hus bruger de indsamlede informationer til at styrke det daglige arbejde med rådgivning, kursustilbud og andet, som er med til at kvalificere foreningens samlede rådgivning og service.

Her er nedslag fra årets indsamling af besvarelser. I år har vi modtaget svar fra 191 ud af de godt 282 medlemsskoler. Læs mere om nøgletal, undervisningsplaner, Frivillighedsalliancen og dagtilbud.

Du kan læse hele årsberetningen 2024 her - eller tidligere årsberetning via vores app til Magasinet Friskolen.

Specialundervisningselever fylder fortsat mere og mere på skolerne

I 2024 modtog 2.279 elever specialundervisning udover 12 lektioner om ugen, hvillket er 249 flere end i 2023. Med den stigning øger vi dermed også den samlede andel af specialundervisningselever i de frie grundskoler. Vi ser, at vores medlemsskoler har 33 % af det samlede elevtal i de frie grundskoler, men hele 51 % af de elever der modtager specialundervisning ud over de 12 lektioner på frie grundskoler. 

Tallene skal sammenholdes med en ganske lille øgning af det samlede elevtal på vores medlemsskoler på kun 386 elever. 

Vores medlemsskoler løfter altså fortsat en stor specialundervisningsopgave ude på skolerne, og forældre til børn med særlige behov ønsker i høj grad, at deres børn skal gå på friskole. 

I efteråret 2024 afholdt FRISKOLERNE fire dialogmøder om specialundervisning og inklusion. Her deltog 40 skoler fra hele landet. FRISKOLERNEs formand, Peter Bendix Pedersen, fik mange gode perspektiver og konkrete eksempler på problemstillinger og dilemmaer fra skolehverdagen med tilbage til det politiske arbejde. 

Der er en større revision af hele specialundervisningsområdet i gang, og her er det værdifuldt at have jeres stemmer med i udvalgsarbejdet. Vi forventer, at der vil ske ændringer på området i den kommende tid. 

Stå mål med og Folkeskolens kvalitetsprogram

Alle friskoler tager stilling til, om de følger folkeskolens Fælles Mål, eller om de skriver egne undervisningsplaner. Der er mulighed for at vælge at følge Fælles Mål helt eller delvist. I årets statistik har vi spurgt, hvor mange der helt eller delvist skriver egne undervisningsplaner, og her ser vi, at der fortsat er godt 40 % af de skoler, der melder tilbage til os, der tilkendegiver, at de helt eller delvist har egne undervisningsplaner. 

Folkeskolens kvalitetsprogram vil påvirke friskolernes rammer og indhold frem mod 2028. Vi har spurgt vores medlemsskoler, og det er tydeligt, at man afventer og forventer, at foreningen varetager skolernes interesser og orienterer tæt.

Dagtilbud og heldags SFO

Interessen for at oprette dagtilbud i forbindelse med friskolen er ikke blevet mindre. Vi ser et støt stigende antal friskoler med egen børnehave og vuggestue. For FRISKOLERNE bliver det tydeligt, at dagtilbuddene bliver en stor prioritering i interessevaretagelsen. 

Årets helt store udfordring har været minimumsnormeringerne, som man også kan læse om i bestyrelsens beretning. I Friskolernes Hus får vi mange spørgsmål til beregning af minimumsnormering. Vi tilslutter os, de frustrationer der er og arbejder fortsat på at opnå rammer, der kan sammenlignes med kommunernes rammer for udregning af minimumsnormeringer. 

Skolerne tilkendegiver, at kommunernes tilsyn i det store hele fungerer fint. Det er dog paradoksalt, at kommunen på den ene side godkender dagtilbuddet og skal føre tilsyn samtidig med, at de skal forholde sig til, at friskolernes dagtilbud kan udfordre kommunens egne dagtilbud ift. forsyning og interesse. 

Nogle dagtilbud oplever et større eller mindre kultursammenstød mellem den pædagogiske praksis i friskolens dagtilbud og kommunens tilsynsmetoder, der kan have form af koncepter, der passer til den kommunale pædagogiske praksis. Her er der brug for både oversættelse og en grad af diplomati.

Heldags-SFO

116 ud af de 191 skoler, der har svaret på årsstatistikken, angiver, at de har forårs- eller heldags-SFO. 125 skoler har børnehave, og kombinerer børnehave og tidlig SFO. Vi har ikke tal, der viser, hvor mange skoler der tilbyder heldags-SFO uden at have egen børnehave. I årets besvarelser er der en lille tendens til, at heldags-SFO starter senere, og at nogle kommuner helt har fjernet ordningen, så børnene bliver i børnehaven frem til skolestart.

Frivillighed på skoleskemaet

I 2024 lancerede FRISKOLERNE i samarbejde med Efterskolerne projektet Frivillighedsalliancen, som også er beskrevet i bestyrelsens beretning. I årsstatistikken har vi spurgt til medlemsskolernes praksis. Det er tydeligt i kommentarerne, at der er stort fokus på frivillighed ude på skolerne. 

“Vi arbejder med frivillighed i entreprenørskabsuger, som tema ved samlinger med de ældste elever. Vi giver vores 8. klasser en DGI-trænerudd., som gerne skal være et incitament til foreningsarbejde i sportsklubberne.” “Vi er en del af Frivillighedsalliancen og gør os pt. tanker om fremtidig forankring – evt. som fag.” “Vi har en skolehverdag, hvor frivillighed er at bidrage til skolefamlilien og det omkringliggende samfund. Vi er forpligtede til at være frivillige, så det gør vi mange gange i løbet af skoleåret. Vi behøver ikke et fag, for at kunne undervise i frivillighed. Vi viser undere i stedet.”

Analyser og undersøgelser

Herunder finder du forskellige analyser og undersøgelser om friskolerne.
Hvis du har spørgsmål eller brug for vores kommentarer til de forskellige undersøgelser, er du altid velkommen til at kontakte os for en snak eller en udtalelse.

 

"Skole uden prøver og karakterer" 

I perioden 2022-2025 gennemførte FRISKOLERNE sammen med CEFU (Center for ungdomsforskning) og EFTERSKOLERNE et forskningsprojektet ‘Prøvefrihed i en præstationstid’. 
Rapporten udkom i april 2024 og kan frit downloades her.
 

Friskolernes elever 2009-2019
Registerbaseret undersøgelse af friskoleelevers socioøkonomiske forhold og demografi.

Analyse udarbejdet af Analyse og Tal, november 2020.

Download analysen her (pdf)

 

Hvad er op og ned eller sandt og falsk i debatten om friskolerne?
fakta om friskoler i Danmark!

Er der tal eller oplysninger, du savner, så ring til os i Friskolernes Hus.

Kontakt os

Ring til Friskolernes Hus
62 61 30 13
Maren Skotte
Skriv til mig
maren@friskolerne.dk

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE