Unge skal have lov til at forme frivilligheden
”Giv de unge plads til at være frivillige på nye måder. Lad dem finde nye løsninger på vores fælles fremtid.” Sådan lød det fra Maj Vestergaard Navntoft, udviklingsleder hos Operation Dagsværk, der deltog på alliancemødet.
Dagens diskussioner kredsede om, hvordan civilsamfundsorganisationerne bedst kan bidrage til at bygge bro mellem skoleverdenen og foreningslivet – og ikke mindst, hvordan unge selv skal have mulighed for at definere, hvad frivillighed betyder for dem.
Flere skoler og stærkere samarbejder
Frivillighedsalliancen har i projektets første år involveret ti skoler. Fra næste skoleår udvides deltagerkredsen til 30 skoler og 25 civilsamfundsorganisationer, herunder DGI, Friluftsrådet og DUF.
Eleverne, der har været med i dette skoleår, har engageret sig i meningsfulde aktiviteter som bagning til hjemløsecaféer, undervisning af yngre børn og besøg på plejehjem – initiativer, som de selv har udviklet og ført ud i livet.
Lokale netværk skaber stærkere frivillighed
Formand for FRISKOLERNE, Peter Bendix Pedersen, understregede vigtigheden af lokale møder og netværk mellem skoler og civilsamfundsaktører. Det er her, de stærke samarbejder og den virkelige nytænkning opstår.
Alliancen fungerer som en fælles platform, hvor skoler, organisationer og unge sammen undersøger, hvad der motiverer næste generation til at engagere sig frivilligt – og hvordan det frivillige engagement kan få en mere naturlig plads i skolernes hverdag.
Projektet, som drives i samarbejde mellem FRISKOLERNE og Efterskolerne med støtte fra Samfonden, har til formål at styrke børn og unges frivillige engagement og bringe frivillighed direkte ind på skolernes dagsorden.