fjern søgeboks

Ansættelsesvilkår og afskedigelse

Ansættelsesvilkår og afskedigelsesbeskyttelse

Tidsforbrug
TR må anvende den tid, der er nødvendig for at kunne udføre opgaverne forsvarligt, og det forudsættes, at ledelsen og TR drøfter arbejdstilrettelæggelsen både ved nyvalg og genvalg, samt hvis der opstår ændringer i omfanget af tillidsrepræsentantopgavernes opgaver.

Skolen skal stille et lokale til TR's rådighed 
Skolen er forpligtet til at anvise TR et passende lokale med adgang til telefon og it-udstyr.

TR-arbejdet indgår i normale arbejdstid og er normalt ulønnet 
Opgaver udført i vedkommendes normale arbejdstid indgår i arbejdstidsopgørelsen.
Opgaver udført uden for vedkommendes normale arbejdstid indgår kun i arbejdstidsopgørelsen, hvis det er skolen, der lægger beslag på den pågældende i dennes egenskab som TR.
Derfor kan varetagelse af hvervet som TR normalt ikke udløse mer-arbejdsgodtgørelse.

Dog ydes der kompensation for eventuelle mistede arbejdstidsbestemte ydelser, hvis en TR's tjeneste omlægges, fordi skolen lægger beslag på den pågældende i dennes egenskab af TR. Der kan også indgås aftale om at kompensere TR for et eventuelt løntab eller mangel på lønudvikling, der er en følge af, at vedkommende ikke har mulighed for at varetage funktioner eller erhverve kvalifikationer på lige fod med de kollegaer, som vedkommende er TR for.

Tjenestefrihed til faglige formål
TR og suppleanten kan få tjenestefrihed til at deltage i faglige kurser mv. TR og suppleanten bør så vidt muligt inden for de første 12 måneder efter valget have frihed med løn til at deltage i grunduddannelse for TR.

Afskedigelsesbeskyttelse - og fra hvornår?

Som udgangspunkt indtræder TR-beskyttelsen på det tidspunkt, hvor valget anmeldes. Dog antages det sædvanligvis, at beskyttelsen allerede indtræder fra det tidspunkt, hvor skolen bliver bekendt med valget.
Beskyttelsen gælder, så længe den pågældende varetager hvervet.

Hvem er omfattet af beskyttelsen?
TR og suppleanter.

Krav om tvingende årsager til at afskedige
Der skal være tvingende årsager til at afskedige vedkommende, og årsagerne kan inddeles i nedenstående kategorier:
1. Afskedigelse begrundet i TR's forhold kan eksempelvis være følgende:
a. Ulovlig udeblivelse, alkoholmisbrug, tyveri eller vold
b. Iværksættelse af arbejdsstandsninger eller overarbejdsvægring
c. Uegnethed, dvs. den pågældendes manglende evne til at varetage arbejdsopgaver tilfredsstillende, kan efter omstændighederne begrunde en afskedigelse. Uegnethed kan også bestå i hyppigt sygefravær.

2. Afskedigelse begrundet i skolens forhold
a. Besparelser, omstruktureringer mv. TR skal dog afskediges som den sidste blandt de kvalificerede.

Skolen har bevisbyrden for, at der foreligger tvingende årsager.

Forlænget opsigelsesvarsel for TR
Afskedigelse af TR skal ske med den pågældendes individuelle overenskomstmæssige opsigelsesvarsel tillagt 3 måneder.

Er der tale om arbejdsmangel (besparelser, omstruktureringer mv.) kan afskedigelse ske med den pågældendes sædvanlige opsigelsesvarsel, dog mindst 35 dage.

Krav om forudgående forhandling Afskedigelse kan kun ske, efter at forhandling har fundet sted. Inden skolen træffer endelig beslutning om afskedigelse, skal den indkalde FSL til lokal forhandling. Forhandlingen skal finde sted senest 8 dage efter, at anmodningen er fremsat , dvs. modtaget af FSL. Hvis FSL på baggrund af den lokale forhandling ikke finder afskedigelsen rimeligt begrundet i TR's eller skolens forhold, kan FSL inden for en frist på 14 dage efter lokalforhandlingen kræve sagen forhandlet mellem organisationsaftalens parter. Bortvisning af TREn TR kan udøve adfærd af så grov karakter, at det begrunder en bortvisning, hvilket indebærer, at der ikke skal gives noget opsigelsesvarsel. Dog er det et vanskeligt skøn, om der er tale om bortvisning eller blot tvingende årsager. Bortvises en TR, skal skolen straks efter bortvisningen skriftligt orientere FSL. Hvis FSL ikke finder, at bortvisningen er rimeligt begrundet i TR's forhold, kan FSL inden for en 14 dages frist kræve sagen forhandlet mellem organisationsaftalens parter. Hvervets ophør Hvervet som TR kan ophøre af flere grunde:

  • Valget underkendes på grund af skolens indsigelse mod valget.
    - Dog har TR i denne situation den særlige beskyttelse i tiden fra skolen blev bekendt med valget og indtil afslutningen af en eventuel fagretlig behandling. 
  • Valgperioden udløber
    - Hvis en konkret periode er angivet, og skolen ikke udtrykkeligt eller i praksis fortsat accepterer, at den pågældende fungerer som TR. Hvis der ikke er angivet en valgperiode, fungerer TR "indtil videre".
  • TR frasiger hvervet eller bliver væltet af de ansatte
  • TR udtræder af den pågældende medarbejdergruppe
  • TR melder sig ud af FSL
  • TR foretager handlinger, der gør vedkommende uegnet som TR, herunder at skolen indleder en afskedigelsessag
  • Omstruktureringer
    - Skal føre til, at grundlaget for TR-funktionen bortfalder, fx hvis afdelinger slås sammen eller hvis antallet af medarbejder, som den pågældende repræsenterer i en periode af 3 måneder har været under 5. I forhold. FSL skal skriftligt orienteres om, at man ikke ønsker TR-hvervet opretholdt.

Vilkår efter hvervets ophør
En medarbejder, der har været TR eller suppleant i mindst et år, har i det første år efter at vedkommende ophører med at være TR, krav på det særlige opsigelsesvarsel (3 måneder oveni overenskomstmæssige varsel).

Betingelsen om tvingende årsager gælder derimod ikke, og den særlige afskedigelsesprocedure (indkaldelse til lokal forhandling, forinden afskedigelse foretages) skal ikke anvendes.

Kontakt os

Ring til Friskolernes Hus
62 61 30 13
Ole Carl Petersen
Skriv til mig
ole-c@friskolerne.dk
Vibeke Helms
Skriv til mig
vibeke@friskolerne.dk

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE