Fundamentet - Levende samtaler om folkets skole

FUNDAMENTET - Levende samtaler om folkets skole

FUNDAMENTET bringer dig podcasts om den danske grundskole, og er et samarbejde mellem FRISKOLERNE og Fund Friskole.

"Ha´en god dag!"
10 år i træk sender vi vores børn afsted til en institution, som har en massiv indflydelse på vores kæres udvikling, trivsel og dannelse - Danmarks grundskole. I denne podcast diskuterer vi emner, som er direkte brugbare for forældre med børn i én af landets 1800 grundskoler (både fri-, privat og folkeskoler).

Hver podcast har relevante faglige gæster, som styres af vores to værter, Heidi Lykke Schultz og Per Ølholm.

Sådan lytter du med!
Du lytter til FUNDAMENTET helt gratis enten direkte fra siden her, via Soundcloud - eller der, hvor du plejer at lytte til podcast.
Hent i AppStore          Hent i Google Play          Hent i iTunes

PODCASTS & OPLÆSTE ARTIKLER:

Skærmskolen - Man skal lære noget og blive til nogen!

Ny forskning underbygger de skoler, som vægter kunst og musik højt.
“Vi kan nu dokumentere, at fokus på kunstneriske fag igennem hele skolegangen skaber langt stærkere elever målt på alle parametre,” siger hjerneforsker Kjeld Fredens.

Maj 2020

Under tilsyn - Du er fredet (så længe du er som os!)

Hør med, når journalisterne fra Magasinet Friskolen går bag om statens tilsyn med danske friskoler.
Hvordan muslimske friskoler føler sig chikaneret af politikerne, og hvordan en friskole kan blive kørt helt i sænk - når tilsynet er for længe om at nå frem til en reel anklage - eller en frifindelse.
Artiklen er fra Magasinet Friskolen nr. 20

Maj 2020

Skærmskolen - Bedre End Sit Rygte?

Flere kommercielle læringsportaler har tidoblet deres udbredelse i løbet af Corona-perioden.
Det rejser spørgsmålet, om Alinea, Gyldendal og Clio er på vej til at afløse læreren som styrmand på lærings-skuden?
“Skrækscenariet er, at vi får engelske tilstande, hvor al undervisning er ens og planlagt ned på dagsniveau. Ingen spontanitet og kreativitet.

Er vi via portalerne ved at få lusket den ensretning ind af bagvejen?” spørger skoleleder.
Artiklen blev første gang bragt i Magasinet Friskolen nr. 22 - maj 2020.

Lyt med her!​​​​​​​

Maj 2020

Distraktionens Tidsalder - når voksne er mere ufokuserede end små børn

Chefredaktør på Zetland Lea Korsgaard kræver at hendes journalister involverer sig i, og fortæller historier med entusiasme og indlevelse. "Kun på den måde kan vi ændre en udvikling, hvor medieforbrugere bliver mere og mere flygtige og agerer som børn uden evne til at fordybe sig," siger Lea Korsgaard.

En historie om journalistik og menneskets større og større afhængighed af medier, som fordummer.
Artikel blev bragt første gang i 2018 i Magasinet Friskolen.

Maj 2020

Mennesker sat på tal - hvorfor er det en dårlig ide?

I en tid, hvor børn og unge står over for eksaminer (eller måske ikke eksamen) diskuterer vi i denne artikel fra Magasinet Friskolen, hvad test og tal egentlig gør ved eleverne.

Blandt landets friskoler er der i dag en gruppe på godt 30 skoler, der har vendt tallene ryggen og giver eleverne en grundigere feedback, som de kan tage med videre i deres liv.

Udfordringen er, at det etablerede uddannelsessystem ikke nødvendigvis godtager den måde at evaluere eleverne på.

Maj 2020

Sød kemi opstår, når mennesker mødes - og derfor bliver nogen af os over 100 år gamle

Vi har kun set starten af en teknologisk udvikling, hvor vi ikke behøver være til stede fysisk for at møde andre mennesker. Udfordringen er imidlertid, at vi lever mærkbart kortere, hvis ikke vi interagerer med andre mennesker i den virkelige verden.

Amerikanske forskere har påvist, at kløften i levealderen mellem mænd og kvinder ikke kan tilskrives usund mad og manglende motion – det handler i høj grad om, at kvinder er bedre til at dyrke og forstå sociale relationer.

Lyt til denne historie og bliv klogere på kramme-hormoner, neurotransmittere, dræbende ensomhed, og hvorfor en lille landsby på Sardinien har flere 100-årige end andre steder i verden.

Oktober 2019

"Der er mange elementer i finanslovsforhandlingerne og ét af de områder, der omhandler friskolerne kan kort karakteriseres som koblingsbidraget.
Men hvad er det, og hvilken betydning vil en nedsættelse af koblingsbidraget have for det frie skolevalg i Danmark?

Hør med, når skolens formand Heidi Lykke har samtale med skoleleder Michael Thagaard og formanden for FRISKOLERNE Peter Bendix.

Lyt med her!

FUNDAMENTET er et samarbejde mellem FRISKOLERNE og Fund Friskole, der sætter fokus på vigtige emner i debatten om grundskolen, både frie- og folkeskoler.

Ring til Friskolernes Hus
Per Ølholm