fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Ny standardvedtægt og tilhørende vejledning

FRISKOLERNEs standardvedtægt og tilhørende vejledning er opdaterede og tilgængelige her på hjemmesiden.
Af: Peter Højgaard Pedersen, Friskolernes Hus
Kategori Administrative nyheder
04.06.19

Baggrunden for opdateringen er en ændring af vedtægtsbekendtgørelsen, den 25. september 2018, som bevirker, at skolernes vedtægter fremover skal indeholde frihed- og folkestyrekravet. FRISKOLERNE har tidligere orienteret om ændringen og understreget, at kravet selvfølgelig gælder for nye skoler, mens alle andre skoler først skal implementere kravet, når de næste gang skal foretage ændringer i skolens vedtægter.

Udover det nye krav indeholder den opdaterede standardvedtægt og vejledning en række mindre og større ændringer. Disse tager dels højde for udviklingen siden 2012, dels indarbejder de erfaringer, som Friskolernes Hus har indhøstet i forbindelse med rådgivning om vedtægter. Blandt andet kan nævnes:

  • Eksklusionsbestemmelsen er udvidet, så eventuel eksklusion af medlemmer af skolekredsen (og dermed også af forældrekredsen) kan begrundes med andre forhold end misligholdelse af økonomiske forpligtelser; nemlig i tilfælde af, at ”medlemmet illoyalt og vedholdende modarbejder skolens lovlige virksomhed”.  
  • Forældre i skolens børnehave/vuggestue – hvordan de kan inddrages i skolens virke og få adgang til generalforsamlingen, selvom de ikke er forældre til børn i skolen. 
  • Ansættelse og afskedigelse af skoleleder – er det et anliggende for generalforsamlingen, er det bestyrelsens opgave, eller er der andre muligheder? I den nye vedtægt opstilles flere muligheder, som belyses grundigt i vejledningen. 

Standardvedtægten og vejledningen er et værktøj, som skolerne med fordel kan anvende ved arbejdet med egne vedtægter. Vedtægten er hverken obligatorisk eller udtømmende for, hvordan en vedtægt kan udformes, men uanset hvordan skolens vedtægter formuleres, er det et krav, at de opfylder kravene i vedtægtsbekendtgørelsen.  

Standardvedtægten

Vejledningen til standardvedtægten

Vedtægtsbekendtgørelsen af 8. oktober 2012

Ændringsbekendtgørelsen af 25. september 2018

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!
Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12